Cohousing Strijp-R

Opgeleverd eind 2016

Collectief, maar niet klef. Wonen en delen.
Samen bedenken, Samen bouwen, Samen wonen.

Het project Cohousing Strijp-R is opgestart vanuit de gedachte dat het mogelijk moet zijn om op een andere manier samen te wonen in een buurtje. Cohousing duidt op een vorm van gemeenschappelijk wonen. Het is natuurlijk aan de bewoners in hoeverre zij dit gemeenschappelijke willen invullen. Binnen het collectief is besloten om een 15 tal woningen te ontwikkelen voor een 14 tal huishoudens. Er is een gemeenschappelijke ruimte/appartement, een gemeenschappelijk terras in een tuin, een klusruimte en gedeelde fietsenstalling en berging.
Het ruimtelijk ontwerp van een Cohousing is zodanig dat het enerzijds zoveel mogelijk een gemeenschapsgevoel bevordert en anderzijds voldoende privacy waarborgt.

Het resultaat is een hoogwaardige woonomgeving ontwikkeld in een moderne, sculpturale architectuur en met een integraal duurzaam en collectief karakter. Er komen geen auto’s in de straat, parkeren gebeurt aan de rand, zoals je ook wel in vakantieparken ziet. De woningen zijn allemaal gecementeerd aan de buitenzijde.

De droom en inzet gaat voor de meeste deelnemers van Cohousing Strijp R verder dan alleen het neerzetten van een huis. Nee, niet het wonen in een commune, maar wel het creëren van je eigen woonplek in een stedelijke, veilige, sociale en ecologische omgeving. Een groep mensen van diverse leeftijden, beroepen en afkomst zijn samen in dit project gestapt.

De buurt is gebouwd door bouwbedrijf Borrenbergs uit Luyksgestel.

Eind 2016 begon dan de volgende fase in het proces, het echt samen wonen…

We bouwden niet alleen een woning, we bouwden samen een buurt!